G__GROUP.png

THE SOCIAL NETWORK

Our chosen problematization was the privatisation and commodification of the coastline. The harbour industry has changed the shape of the coastline radically; soft, diverse, and organic nature has become a hard large-scale industrial landscape. This has made the coast, and in extension the water, largely inaccessible for the citizens.

Our projects are conceptualized as the path, the node and the flow. The path is the closest direct route between two nodes, the blood system of the suprastructure. The node is the magnet, the organs that add programming to the suprastructure. The flow is a slower, more contemplative route between nodes, that connect our suprastructure to the water.

By combining the path, node and flow we can utilize their individual strengths and intensities to build a sustainable network for transportation and recreation that rehumanizes the coastline.




 

Team G_Poster.jpg

Agnes Janfalk
Anna Hammarlund
Julia Östlund

G_Agnes Janfalk.png

MAKIN´ WAVES

Agnes Janfalk

Makin’ waves is a contemplative project, handling the question of food, sustainability and accessibility. The modern human has become disconnected to the production of the food that sustains us, which leads to a disassociation from the natural systems that enables our existence. Aquaponic systems are a way of battling the coming food scarcity, exacerbated by climate change, as well as making a connection to food production accessible. The small spatial need of aquaponics enables an urban context which makes it appropriate for reconnecting citizens to the food chain.

The foundation of the project is the deconstructed radio tower. The box structure created by disassembled towers houses a variety of the different parts that make up the aquaponic and can be connected in any direction to another box. This means you can combine boxes to build a system that fits the space available to you.

To reconnect my project to the initial concept of radio tower markets, I’ve used the sine curve to model the components of the boxes. I’ve also developed a system for growth, based on cardinal directions and sunlight requirements and inclination.


 

Agnes Janfalk_Poster.jpg
G_Anna Hammarlund.png

THE PLAY STATION

Anna Hammarlund

The Play Station is a learning institution coverd by a playground. The structure is formed by different versions of a cubic-formed play element.

The play elements are formed to serve the basic motor skills, such as balance, jump and crawl. As the Play Station does not look like a regular playground it invites children of all ages and even adults and aims to stimulate community life

As the initial problematization was to reconnect to the coastline, the project aims to lead people down to the water by playing. There are water play opportunities as well as a dock for smaller boats.

 

Anna Hammarlund Poster.jpg
G_Julia Östlund.png

OY-STAIRS

Julia Östlund

This project focus on the part from the suprastructure called flow. Its purpose is to answer to our problematization of Göta Älvs inaccessible coastline which is a result of privatization and commodification.

Today, the water in Göta Älv is not approved for swimming and therefore this project also focuses on how a natural water purification can be combined with the recreational human spaces.

The oysters, which are filter feeders, can help clean the polluted water in Göta älv. Todays problem is the lack of right conditions to the oysters to survive in göta älv. Therefore, they need a hard textured surface to attatch to in order to start building new reefs.

I have chosen to use the cliffs in the Gothenburg archipelago as inspiration for the design of the human spaces in this project. Some seek view, some wind protection, some wants shade, some sun and some want a private niche.

After analysing what the oysters need to reproduce and analysing what types of human spaces we are looking for when visiting the coast, I developed a design concept. A concept based on a staircase that provides conditions for the marine life but also for recreational human spaces.




 

Julia Östlund_Poster.jpg